inner-image

Oferte pentru excursii

 


Poteca tematică Zetea înseamnă o drumeţie de 2,5 ore prin care puteţi să faceţi cunoştinţă cu locurile semnificative şi valorile naturale de pe lângă partea de sus a Târnavei Mari. În timpul drumeţiei de circa 3,5 km vă veţi alcătui o imagine despre curiozităţile turistice şi naturale, despre rocile, plantele şi animalele locului.
(Distanţa – cu maşina: - km, – pe jos: 3,5 km)


Barajul Zetea îmblânzeşte apele montane sprintene, şi le colectează într-un lac artificial minunat, care oferă posibilităţi excelente pentru pescuit, pentru înot, pentru drumeţii sau plimbări cu barca. Apa lacului se încălzeşte plăcut între sfârşitul lui iunie şi mijlocul lui august, făcându-l potrivit pentru baie.
(Distanţa – cu maşina: 10 km, – pe jos: - km)


Parcul de animale sălbatice Ivo (Izvoare) îşi propune să prezinte animalele sălbatice endemice în România şi Europa, în mediul lor natural. În teritoriul de aproape trei sute de hectare, vizitatorii pot admira cerbul carpatic, cerbul lopătar, mufloni şi căprioare.
(Distanţa – cu maşina: 12 km, – pe jos: 3-4 km)


Pârâul care curge în sens invers. Oamenii din Izvoare şi din Zetea au „atras” apa din pârâul Rakotyas prin lucru comun, fără proiecţie de inginer, să curgă pe păşunile mari ale Bozitei, şi să aprovizioneze fântânile de capacitate mare ale localnicilor din Irigyvesze, Bozita, Irgoteteje. Pârâul curge peste un brădet dens, pe o parte se află o cărare pentru a condensa solul slab al pădurii. 
(Distanţa – cu maşina: 15 km, – pe jos: 2-3 km)


Ajungând pe vârful muntelui Harghita-Mădăraş, atmosfera cultică a locului este evidentă şi celor care nu au auzit încă de secui, de scriitorul maghiar Aron Tamasi, de masacrul de la Siculeni sau de apele minerale din Homorod. Vântul, care suflă tot timpul pe vârful pietros-ierbos, acoperit cu jneapăn, flutură steaguri naţionale şi împletituri din coada calului, care atârnă de crucile ridicate peste grămezi de pietre, iar dacă vizitatorul priveşte înspre pământ, va vedea numele unor localităţi maghiare. Cu această atmosferă tristă, dar în acelaşi timp, maiestuoasă, totul pare a fi ca un loc sfânt din Tibet.
(Distanţa – cu maşina: 22 km, – pe jos: 3 km)


Cascada secuilor (Csurgoko) la zona izvorului Târnavei Mari este o creaţie naturală minunată, care se află la Vârşag, pe pârâul Nagykut. Cascada cu două niveluri a fost alcătuit de apa pârâului, care cade dintr-o înălţime de 6-7 metri. Merită să ne urcăm pe nivelul superior, unde, peste câteva sute de metri, vom găsi izvorul curat din care provine cascada. Lângă cascadă se găsesc crăpături şi pervazuri de tip scară în stânci, acestea uşurându-ne urcarea.
(Distanţa – cu maşina: 18 km, – pe jos: 1 km)


Cheile Vârghişului şi peştera Orban Balazs. Cheile Vârghişului constituie unul dintre cele mai frumoase şi mai interesante locuri naturale ale Transilvaniei şi ale teritoriului secuilor, având atracţii interesante, peşteri, stânci de calcar, stânci legendare şi o floră şi faună specifică. „Natura a adunat atâtea lucruri extraordinare în acest loc, atâtea frumuseţi emoţionante, încât admirarea lor şi uimirea devine infinită,” scrise Balazs Orban despre Cheile Vârşagului în urmă cu aproape un secol şi jumătate.
(Distanţa – cu maşina: 50 km, – pe jos: 40 km)

Lupeni – Corund – Praid – Sovata

Casa memorială a scriitorului maghiar Aron Tamasi  s-a deschis publicului în anul 1972 în Lupeni. Este o casă ţărănească acoperită cu şindrilă, şi are aproape 150 de ani. În casă se află mobilierul vechi, obiectele personale, operele, scrisorile şi fotografiile lui Aron Tamasi.


Monumentul funerar al lui Aron Tamasi se află lângă biserica din Lupeni, sub doi stejari.


Salina Praid, cea mai importantă salină din Depresiunea Carpaţilor, are o activitate economică serioasă. Pe lângă această activitate, nu este numai o atracţie turistică, ci şi un centru de tratament, deoarece aerul său sărat, de natură dezinfectantă este potrivit pentru a trata boli astmatice sau alte boli ale căilor respiratorii.


Lacul Ursu din Sovata este cel mai mare lac sărat heliotermic al lumii. Tratamentele balneare din Sovata se bazează pe sarea naturală din lac. Datorită concentraţiei extrem de mari a sării din apă, Lacul Ursu este numit şi Marea Moartă a Transilvaniei. Vara, temperatura apei poate ajunge chiar şi la 35°C, care oferă posibilităţi ideale pentru înot relaxant. Apa sărată are efect benefic şi în cazul unor dureri reumatice, unor boli dermatologice, şi se foloseşte şi pentru tratamente inhalatoare. Din cauza calităţilor sale antibacteriale şi antiinflamatoare, nămolul din lac se administrează ca etanşare pentru a trata bolile organelor locomotorii şi boli ginecologice.
(Distanţa – cu maşina: 65 km, – pe jos: 2-3 km)


Belvederea Jezus Szive („Inima lui Isus”, numit şi statuia Isus, poreclit Hristosul metalic) este o operă de artă creată pe baza planurilor sculptorului Walter Zawaczky, îl reprezintă pe Isus, şi se află lângă satul Lupeni. Statuia, care se află pe dealul Gordon, pe o înălţime de 953 m, funcţionează şi ca o belvedere. Are o scară spirală care duce în partea capului statuii. Având o înălţime de 22 metri, statuia este cea mai înaltă reprezentaţie a lui Hristos din Europa de Est.
(Distanţa – cu maşina: 25 km, – pe jos: 4 km)


Lacul Sfânta Ana este o raritate naturală chiar şi pe nivel european, deoarece este singurul lac vulcanic rămas intact pe teritoriul Europei de Est. Face parte din Rezervaţia Naturală Mohoş, care cuprinde cele două cratere ale Muntelui Ciomatu.
(Distanţa – cu maşina: 110 km, – pe jos: 1,5 km)

Lacul Roşu – Cheile Bicazului

Lacul Roşu este cel mai cunoscut lac al Transilvaniei, care se află la o înălţime de 938 metri, în partea centrală a Munţilor Hăşmaş. Lacul, situat la 26 km de Gheorgheni s-a creat în vara anului 1837,  în urma prăbuşirii unui versant de pe aşa numitul Munte Ucigaş (Ghilcoş), când surparea de teren a blocat pâraiele care curgeau în această vale. Priveliştea este specială şi datorită butucilor – rămăşiţele pădurii acoperite – care se văd din apă, în acelaşi timp şi datorită Şuhardului Mic, stâncile căruia se înalţă impresionant deasupra lacului.


Cheile Bicazului, cu o lungime de 5 kilometri, şi-a primit numele după râul Bicaz. În timp ce ne plimbăm de-a lungul drumului în această zonă, putem simţi puterea dominantă a stâncilor de 200-300 metri înălţime, care se ridică îngrozitor spre cer. Piatra Altarului este o stâncă singuratică de 1154 metri, imposibil de ignorat, vizitatorul nu se satură privindu-l. Cheile Bicazului constituie o experienţă de neuitat cu pereţii de stâncă care se ridică spre cer, cu cascadele torenţiale şi tunelele impresionante.
(Distanţa – cu maşina: 75 km, – pe jos: 2-3 km)


Piatra singuratică este una dintre cele mai cunoscute creaţii naturale a Ţinutului Secuiesc. Masivul Hăşmaş, alcătuită din roci sedimentare, are numeroase formaţiuni de stânci impresionante, ca Hăşmaşului Mare, Hăşmaşului Negru, cele ale Vârfului Ascuţit (Ecem) sau cele aflate la baza fascinantului grohotiş Moara Dracului, dar poate cea mai impresionantă dintre toate acestea este Piatra Singuratică, cu turnuri care se înalţă încăpăţânat spre cer. Sculptorul maghiar Karoly Kos a modelat Stânca Mare (terminată în anul 1912) a Grădinii Zoologice din Budapesta de pe această stâncă.
(Distanţa – cu maşina: 80 km, – pe jos: 4 km)

right-image

A simti mireasma brazilor, a respira aerul proaspat. a asculta murmurul paraului, si a asculta cantecul pasarilor. Acesta este adevarata experienta!

Pensiunea Desag

Un week-end petrecut la casa ta a fost de neuitat pentru mine! Rareori primesc peste ciuda faptului că există "afinitate". Un minunat, îmbogățit cu noi experiente.

Tünde si Csongor